Wat je moet weten bij het oprichten van een BV

Geschreven door
Sara
Categorie
Starten

Stappenplan om een BV te starten

Of je nu een doorgewinterde ondernemer bent of net begint aan het avontuur van een Besloten Vennootschap (BV), het is essentieel om de startfase perfect in te richten. Hier is een praktisch stappenplan voor het oprichten van een BV, zodat je vervelende complicaties in de toekomst kunt vermijden.

Kies de Juiste Structuur:
Voordat je die BV opzet, moet je nadenken over de bedrijfsstructuur. Kies je voor een enkele BV, ideaal als jouw succes nauw verbonden is met je expertise, of ga je voor een moeder-dochter constructie (holdingstructuur) voor wat extra flexibiliteit en risicospreiding? Kies je rechtsvorm wisely. Een BV geeft je niet alleen extra bescherming tegen aansprakelijkheid maar heeft ook fiscale voordelen. 

Afspraken met Aandeelhouders:
Als je de BV samen met anderen start, is het essentieel om heldere afspraken te maken. Denk aan zaken als de managementfee, jaarlijkse dividenduitkeringen en tekenbevoegdheid. Voorkom onduidelijkheden vanaf het begin.

Uitbesteden van Administratie:
In BV-land is een strakke administratie van levensbelang. Laat de jaarstukken keurig deponeren bij de Kamer van Koophandel en zorg ervoor dat de aangiftes vennootschapsbelasting en omzetbelasting vlekkeloos verlopen. En vergeet niet, geen geknutsel – een goede boekhouder vanaf dag één is een must-have voor zorgeloos ondernemen.

Notarisafspraak Maken:
Om officieel te gaan, moet je langs de notaris. Deze held stelt de notariële akte op met daarin de statuten.
Statuten zijn als de spelregels van je ondernemers avontuur. Maak ze duidelijk, gedetailleerd en on point. Hierin leg je vast wie de baas is, hoe je winst verdeelt, en wie wat doet.
Een BV oprichten kan al online al vanaf € 399, bij de lokale notaris vanaf € 500 wat kan oplopen tot € 1500.
Voordat je helemaal los kunt, moet je je BV officieel maken. De notaris registreert je bij de Kamer van Koophandel (KvK). Naam, activiteiten, bestuurders - alles wordt hierin vastgelegd.

Zakelijke Bankrekening Openen:
Een stap die vaak over het hoofd wordt gezien: open een zakelijke bankrekening op naam van de BV. Doe dit vroeg, want het kan even duren.  Online banken zijn vaak sneller dan de traditionele bekende jongens.

Aandelenkapitaal Storten:
Zodra die bankrekening er is, stort je het aandelenkapitaal van je persoonlijke rekening naar de BV. Dit kan 1 cent zijn maar dat is een cruciale overboeking, want het houdt jou als oprichter uit de aansprakelijkheidszone.
Dit kan ook veel cash zijn, maar ook assets zoals die cutting-edge 3D printer zijn of je briljante business idee.

Benodigde Contracten Opstellen:
Voorkom problemen in de toekomst door de nodige contracten op te stellen. Denk aan een managementovereenkomst, rekening-courantovereenkomst, arbeidscontract voor de DGA en een aandeelhoudersovereenkomst als er meerdere aandeelhouders zijn.
Neem de aandeelhoudersovereenkomst serieus. Hierin leg je vast wie de echte eindbazen en beslissers zijn, hoe je beslissingen neemt en hoe je met eventuele uitdagingen omgaat.

Btw-nummer en Loonheffing nummer Regelen:
Voordat je de eerste factuur verstuurt en jezelf een salaris uitbetaalt, moet je je aanmelden als belastingplichtige voor de omzetbelasting en als werkgever bij de Belastingdienst. Laat je boekhouder deze klus klaren.

Succes met jouw BV-avontuur – met deze stappen ben je goed op weg naar een solide start zonder gedoe!

Rock that BV, entrepreneur! 🚀✨ 

Tags :