Starten als ZZP'er in de zorg

Geschreven door
Sara
Categorie
Starten

De weg naar zelfstandigheid in de zorg: Een handleiding voor zorg-zzp'ers

Als je gepassioneerd bent over zorg en de wens hebt om je eigen baas te zijn, kan het starten als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) in de zorgsector een lonende en uitdagende stap zijn. Of je nu een verpleegkundige, helpende of een andere soort zorgprofessional bent, het leven als freelancer biedt flexibiliteit, autonomie en de kans om je eigen weg te bepalen. Maar hoe begin je eraan? Hier zijn enkele essentiële stappen om je te helpen op weg te gaan naar een succesvolle carrière als zzp'er in de zorg.

1. Identificeer je specialisatie en doelgroep
Voordat je de sprong waagt in het zzp-bestaan, is het cruciaal om duidelijk te definiëren welk type zorg je wilt aanbieden aan wie en of je de benodigde diploma’s hebt. Ben je gespecialiseerd in ouderenzorg , psychologie, verpleegkundige of misschien palliatieve zorg? Door je te specialiseren en je doelgroep te definiëren, kun je jezelf effectief positioneren in de markt en gerichte marketinginspanningen leveren.
Ben je zeker van je zaak? Plan dan eerst een afspreek met de Kamer van Koophandel om je eenmanszaak in te schrijven. Open vervolgens je bankrekening bij bijv. Knab. Koop een digitaal KvK uitreksel online. Vraag je BTW nummer aan bij de Belastingdienst (of laat je boekhouder dat doen), deze sturen ze per post naar je op (zodra je deze hebt digitaliseer het document) Ga naar de website van de Belastingdienst en kies login en vervolgens ‘'voor ondernemers'' , login met me DigiD en vul daar je bankrekening nummer in bij jouw gegevens.

2. Zorg voor de juiste kwalificaties en vergunningen
Als zorgverlener moet je voldoen aan bepaalde kwalificaties en vergunningen om als zelfstandige te kunnen werken. Denk aan een juiste diploma (grote eis), eHerkenning EH2+ voor inschrijving bij de WTZA. Een (VOG) Verklaring Omtrent het Gedrag en voor bepaalde functies dien je een geldige BIG-registratie te hebben (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg).
Heel belangrijk is dat je VOG niet ouder is dan 1 jaar en dat je al deze documenten en diploma’s digitaal goed bewaard. Mocht je een BHV diploma hebben dan is dat ook handig.

3. Ontwikkel een businessplan
Een goed doordacht businessplan is de sleutel tot het opbouwen van een succesvolle zzp-praktijk in de zorg (maar niet verplicht). Neem de tijd om je doelen, doelgroep, dienstenaanbod, prijsstelling, marketingstrategieën en financiële projecties te definiëren. Een goed doordacht plan zal niet alleen dienen als leidraad voor je bedrijfsvoering, maar kan ook helpen bij het verkrijgen van financiering indien nodig.

4. Bouw aan je netwerk
Netwerken is essentieel in de zorgsector, vooral voor zzp'ers die vaak afhankelijk zijn van mond-tot-mondreclame en doorverwijzingen. Maak gebruik van professionele platforms zoals LinkedIn, neem deel aan branche-evenementen, meld je aan bij lokale zorgnetwerken en bouw relaties op met andere zorgprofessionals, ziekenhuizen, klinieken en zorginstellingen. Het cultiveren van sterke relaties kan niet alleen leiden tot meer kansen, maar ook tot waardevolle samenwerkingen.
Daarnaast zijn er er ook tal van bedrijven bij wie je online kan inschrijven (gratis) zodat hun opdrachten voorstellen bij jou in de buurt en zodat je genoeg uren kan vullen in je agenda. Mocht je daar interesse in hebben dan delen we graag deze lijst met jou.

5. Beheer je financiën verstandig
Als zelfstandige zorgprofessional draag je niet alleen de verantwoordelijkheid voor de zorg die je verleent, maar ook voor het beheer van je bedrijfsadministratie. Zorg ervoor dat je je administratie goed beheert door een duidelijk systeem voor facturering en boekhouding op te zetten, zakelijke kosten bij te houden, belastingverplichtingen te begrijpen en passende BAV verzekering af te sluiten. Sarabel is een professionele partner die gespecialiseerd is in het bieden van uitgebreide administratieve ondersteuning aan zzp'ers in de zorgsector. Met hun expertise en toewijding kunnen wij je helpen om je financiën op orde te houden, zodat jij je kunt concentreren op het leveren van hoogwaardige zorg aan je cliënten. Bovendien werkt Sarabel met een transparant maandelijks tarief, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Neem vandaag nog contact op met Sarabel om te ontdekken hoe wij jou kunnen helpen bij het beheren van je administratie en het laten groeien van jouw inkomsten met meer opdrachten.

6. Zorg voor zelfzorg
Als zorgverlener is het gemakkelijk om jezelf te verliezen in de zorg voor anderen, maar het is van vitaal belang om ook voor jezelf te zorgen. Zorg voor voldoende rust, neem regelmatig pauzes, eet gezond en zoek ondersteuning wanneer dat nodig is. Het beoefenen van zelfzorg zal niet alleen je eigen welzijn ten goede komen, maar ook je vermogen vergroten om hoogwaardige zorg te blijven leveren aan je cliënten.

Het starten als zzp'er in de zorg kan een bevredigende en lonende stap zijn voor zorgprofessionals die streven naar meer autonomie en flexibiliteit in hun carrière. Door deze stappen te volgen en met een gedegen planning en toewijding, kun je een bloeiende freelancer worden die voldoening geeft en een positieve impact heeft op het leven van anderen. Veel succes op je reis naar zelfstandigheid in de zorg!
Wij staan je graag bij.