Kantoor huren of lekker thuiswerken?

Geschreven door
Sara
Categorie
Huisvesting

Kantoor huren of lekker thuiswerken?

Het huren van een kantoor kan fiscale voordelen met zich meebrengen: je kunt verschillende kosten aftrekken, zoals huur, verbouwingskosten, gas, water en elektriciteit, maar ook kantoorbenodigdheden. 

Maar wat zijn eigenlijk de verschillen in regelgeving tussen thuiswerken en een kantoor huren? 

En maakt het uit of je thuiswerkt in een koop- of huurwoning? JA!

Voorwaarden bij een Koopwoning

De regels voor thuiswerken in een koopwoning verschillen van die voor een huurwoning. 

Bij een koopwoning zijn de zelfstandigheids- en inkomenseisen van belang.

Zelfstandigheidseis: Om aan de zelfstandigheidseis te voldoen, moet de werkruimte duidelijk herkenbaar zijn als zelfstandige ruimte. Het kantoor moet minstens een eigen ingang en sanitaire voorzieningen hebben en moet zo in staat zijn dat je deze aan andere zou kunnen verhuren.
De meeste ondernemers bouwen dan ook een paar vierkante meters aan of verbouwen hun garage met een eigen deur naar buiten en een eigen sanitaire hoekje.

Inkomenseis: Voor de inkomenseis moet je minstens 70% van je inkomsten verdienen vanuit je werkruimte aan huis en minstens 30% van je werktijd daar doorbrengen. Dit kun je aantonen door een urenregistratie bij te houden.

Voorwaarden bij een Huurwoning
Heb je een huurwoning? Dan is het eenvoudiger om de kantoorruimte op te geven als aftrekpost. Hiervoor zijn twee opties: categoriseren of splitsen in de administratie. Bij categoriseren wordt de woning aangemerkt als bedrijfsvermogen, wat meestal de voordeligste optie is. Administratief splitsen is interessant wanneer de werkruimte minder dan 10% van het totale woonoppervlak beslaat.

Bij een huurwoning zijn er ook voorwaarden:

  • De huur van de woning moet behoren tot het bedrijfsvermogen, wat kan worden gedaan door te benoemen in de jaarrekening en te betalen via een zakelijke rekening.
  • Meer dan 10% van de woning moet worden gebruikt voor de onderneming als je wilt categoriseren. Dit wordt berekend op basis van vierkante meters van alle ruimtes, inclusief berging. Als je bureau zich bijvoorbeeld in de woonkamer bevindt, kan de gehele woonruimte worden toegeschreven aan het aantal vierkante meter kantoor.
  • En je moet minimaal 10% van de tijd vanuit huis werken.

Als de kantoorruimte voldoet aan deze regels, kan deze worden aangemerkt als bedrijfsvermogen. Dan mogen de kosten worden afgetrokken van de winst, inclusief de btw op gas, water, elektriciteit, onderhoud en inrichting.